h1

Lasik-leikkauksen lopputilinpäätös

syyskuu 4, 2011

Olen keskustellut ja viestitellyt ilokseni muutamankin ihmisen kanssa, jotka ovat löytäneet verkosta aiemmat postauksni lasik-leikkauksesta ja jotka ovat niistä ehkä saaneet lisää kannustinta leikkaukselle. Mahtavaa! Samassa yhteydessä tuli ilmi, että tosiaan viimeiset kuulumiset leikkauksen jälkeen taisivat jäädä kirjoittamatta, kun ei tätä blogia muutenkaan ole kovin aktiivisesti tullut päiviteltyä, harmillista kyllä.

Eli tällä hetkellä 1,5 vuotta leikkauksen jälkeen näkö on edelleen hyvä: puolivuotistarkastuksessa se todettiin paremmaksi kuin ennen leikkausta laseilla, ja sen kyllä erityisesti kirkkaalla säällä huomaakin. Auringossa silmät ovat siis todella tarkat!

Hämäränäkö on sen sijaan selvästi huonontunut. Se on parantunut kyllä hieman leikkauksen jälkeisestä tilanteesta, jolloin haloja ja starbursteja oli enemmän, mutta ei kuitenkaan ihan ”normaaliksi”. Erityisesti haittaa hämärällä se, että varsinkin oikeassa silmässä näkyy pientä haamukuvaa  ja molemmissa silmissä on jonkun verran haloefektiä kaikista kirkkaista valoista. Lisäksi käydessäni psykologian laitoksella koehenkilönä selvisi alkutesteissä, että kontrastin erottelukyky on silmissä nykyään niin heikko, että heille en kelvannut normaalinäköisestä.

Käytännössä noista ongelmista ei ole juuri haittaa normielämässä: huonosti valaistuissa tiloissa voi joutua menemään lähemmäs lukukohdetta (esimerkiksi museoissa taulun nimeä täytyy tihrustaa). Esimerkiksi leffateatterissa eikä kaupungillakaan muuten ole pimeään aikaan ongelmia, koska näytöt ovat yleensä niin kirkkaita, että silmä sopeutuu. Oma käsitykseni siis on, että tuo haamukuva ja osin halotkin johtuvat siitä, että suurilla miinuslukemilla myös leikkausalue on silmässä suurempi, ja pimeällä pupilli kasvaa niin isoksi, että se menee leikkausalueen reunamille ja valo taittuu oudosti. Tämän takia pupillin kokoa mittailtiin ennen leikkausta ja itselläni mentiin aika äärirajoilla.

Lisäksi kosteustippoja käytän jonkin verran edelleen, ja silmien kuivumisen huomaa erityisesti saunoessa ja lentokoneessa ym. kuivissa tiloissa. Tilanne on kuitenkin koko ajan parantunut eikä muita oireita ole ollut, eikä yhtäkään silmätulehdusta leikkauksen jälkeen. Leikkauksen jälkeisestä turvotuksesta ja särystä jäi kyllä sikäli ikävät muistot, että olen hyvin tyytyväinen ettei korjausleikkausta tarvittu kumpaankaan silmään. Todennäköisesti sitä ei olisi pystynyt tekemäänkään, sillä sarveiskalvon paksuudella on rajansa.

Summaten, en kyllä kadu vähän vertaa, että sijoitin leikkaukseen. Nuo kostutustipat ja hämäränäön haitat ovat aika pieniä vaivoja verrattuna jatkuvaan piilarirumbaan ja puolisokeuteen ilman laseja. Ja maailma on tavallaan ihan kaunis öisin parilla starburstilla koristettuna…

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: