h1

Kohta sä näät eli post-lasik-post

joulukuu 6, 2009

Vuoden jännin hetki on takana. Kävin perjantaina vuosien harkinnan jälkeen vihdoin jättämässä (toivottavasti) hyvästit silmälaseille eli lasik-leikkauksessa. Ennen leikkausta tuli roikuttua googlessa ja keskustelupalstoilla aiheen tiimoilta aika rutkasti, joten kirjoitanpa seuraavien potilaiden iloksi tännekin aiheesta.

Lähtötilanteessa miinuksia löytyi -10 ja -10,75 eli ei ihan pienimmästä päästä. Käytin tyytyväisenä night&day-piilareita useamman vuoden, kunnes vime kesänä ajauduin silmätulehduskierteeseen ja piilarien käyttöä piti vähentää radikaalisti. Lopulta niiden laittaminen silmiin alkoi tuntua vähän vastenmieliseltä, ja uskaltauduin varaamaan ajan femtolasikkiin Lauttasaaren Laseriin.

Esitutkimuksessa otettiin monenlaista mittaa ja topografiaa silmästä, ja vastaanotolla mentiin kuin liukuhihnalla optikolta silmähoitajalle ja silmähoitajalta silmäkirurgille. Kirurgi totesi, että leikkaus on näillä miinuksilla ja tällä sarveiskalvon paksuudella mahdollinen, mutta varoitteli suuren pupillin vuoksi mahdollisista haloilmiöistä eli kirkkaiden valojen leviämisestä hämärässä. Tuon varoituksen jälkeen ehdin pohtia asiaa kuukauden ennen leikkausaikaa, ja totesin, että haloa ja starburstia näkyi kyllä leikkaamattomassa silmässäkin. Sarveiskalvoa riitti kuitenkin 6,9 millimetrin leikkausalueeseen.

Leikkauspäivänä saavuin paikalle kahdeksalta nappaamaan diapamin ja aloittamaan antibioottitippojen pudottelun. Samaan aikaan leikkausta odotellut nainen naureskeli omille diapam-tuntemuksilleen, mutta itse en huomannut juuri minkäänlaista vaikutusta – sydän pamppaili ja kädet kylmenivät kun kello lähestyi yhdeksää. Tiedä sitten, minkälainen hermoraunio olisin ollut ilman pilleriä.

Itse leikkaus meni aika nopsaan, vaikka näillä miinuksilla laserointia piti suorittaa  noin minuutin verran per silmä. Aluksi silmä puudutettiin, sitten laitettiin imurengas, jolla nostetaan silmänpainetta läpän laseroinnin ajaksi. Näkö hämärtyi hetkeksi, laserlaite surisi ja silmässä näkyi pieniä kirkkaita pisteitä, ja sitten sarveiskalvoläppä oli valmis. Seuraavaksi silmään laitettiin kidutusväline nimeltä luomenlevitin, kirurgi avasi ja nosti läpän pienellä koukkuvälineellä, jännän näköistä menoa. Tämän jälkeen itse laserointi, jossa piti tuijottaa tiiviisti punaista valopilkkua yllä. Mitään ei juuri näkynyt, ainoastaan punaista ja vihreää valoa ja ilmassa pieni palaneen käry. Laseroinnin valmistuttua silmä huuhdeltiin, läppä käännettiin takaisin ja siloiteltiin paikalleen jollain pienillä lastoilla. Todella jännän näköistä menoa.

Oikeassa silmässä ei tuntunut oikeastaan yhtään mitään toimenpiteen aikana. Vasen sen sijaan oli vähäsen epämiellyttävä kokemus, silmä ei ehkä ollut yhtä puutunut ja ilmeisesti myös luomiaukko oli oikeaa pienempi, sillä luomenlevitintä jouduttiin kiskomaan leveämmälle. Au. Kuulemma vasen silmä on yleensä hankalampi, mistä lie syystä.

Toimenpiteen jälkeen oli aika hullua nousta istumaan ja nähdä jotain – tosin vielä sumuisen harson takaa. Mutta sentään jotain! Silmähoitajan ohjeistuksien jälkeen ohjattiin noin tunniksi lepäämään silmät suljettuina, ja taisin tyytyväisenä nukahtaa tuoliin. Kirurgi tarkisti silmät vielä lopuksi ja kertasi hoito-ohjeita sun muuta, ja varoitteli toipumisajan olevan pidempi suuremmilla miinuksilla. Tässä vaiheessa silmät olivat sumeat, mutta muuten täysin kivuttomat ja oireettomat.

Diapamhöyryissä höpisin sitten taksikuskille puolet leikkaustarinasta ja suosittelin lämpimästi kokemusta, hän kun oli kuulemma operaatiota myös harkitsemassa. Muutamaa tuntia myöhemmin olisin ehkä ollut vähän eri mieltä, sillä kotiin päästyä ja puudutuksen lakattua alkoivat silmät vuotaa ja särkeä aika hulluna. Loppupäivä sujui sängynpohjalla silmät kiinni ja suojalasit silmillä buranaa napsien. En tiedä johtuiko 10 tunnin kyynelehtimisestä vai luomenlevittimistä, mutta illalla peilistä tuijotti punaisten silmien lisäksi takaisin kaksi järjettömäksi turvonnutta silmäluomea. Silmätippojen tiputtaminen puolen sentin kokoisiksi aukeaviin silmiin ei olisi kyllä luonnistunut ilman apua.

Seuraavana päivänä turvotus onneksi alkoi pikku hiljaa laskea ja särky lakkasi. Oikea silmä oli iltapäivällä jo ihan hyvän tuntuinen, vasemmassa oli vielä tosi vahva roskan tunne. Ylipäänsä kyllä jälkioireet vastasivat enemmän lasek- tai prk-leikkauksen kuvauksia kuin lasikin, jonka pitäisi olla varsin helppo tapaus.

Lauantai-iltana vasen silmäkin lopulta alkoi helpottaa muutaman tunnin pimeässä leipäilyn jälkeen, ja tänään aamulla molemmat silmät olivat jo melko normaalin tuntuiset. Kostutustippoja saa käyttää kyllä ahkerasti ja viikon ajan tiputellaan myös antibioottia ja kortisonia. Vastaantulijoiden kauhuksi molemmissa silmissä komeilee lisäksi komeat kirkkaanpunaiset jäljet imurenkaista, kestävät pahimmillaan muutaman viikon. Tänään sentään testasin efektiä kahdella vauvalla, joista kumpikaan ei ollut moksiskaan…

Huomenna edessä on ensimmäinen jälkitarkastus, jossa tsekataan että läppä on paikallaan ja muuten kaikki ok. Näöntarkkuus vielä vähän hakee uomaansa, mutta se on alussa tavallista ja kestää vielä kauemmin, jos miinusta oli paljon. Nyt kuitenkin pystyy koneella olemaan jo hämmentävän hyvin, joten ehkä huomenna myös töiden teosta tulee jotain. Mainittuja haloefektejä on myös jonkin verran: arviolta samaa kokoluokkaa kuin ennen leikkausta, mutta kirkkaampia. Ne luultavasti kuitenkin helpottavat kuukausien kuluessa.

Puolentoista tuskaisen vuorokauden jälkeen tänään kyllä jo kovasti hymyilyttää :)

EDIT: Hämmentävää kyllä, hymyilyttää ja huvittaa myös se, että tonnikaupalla maksavan asiakkaan sairaalasta mukaan saama normaalikokoisen näköinen kostutustippapullo osoittautui näön palattua vain 3 ml free sample -huijauspulloksi, sisältäen siis valtaosin ilmaa. Sen lisäksi jopa viisi kertsipipettiä tuli mukaan. Jotta leikkaukseen menevät, ostakaa valmiiksi niitä apteekista saatavia tippoja himaan, ei näillä näytteilä pärjää kuin päivän…

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: