h1

Esteettömyys < Saavutettavuus

tammikuu 26, 2009

Kävin kuokkimassa TKK:n käytettävyyskurssin luennolla. Kurssisuoritusta ei ole luvassa, mutta naapurirakennukseen on kätevä juosta kuuntelemaan mielenkiintoisia vierailevia luennoitsijoita – varsinkin kun aihepiiri liippaa ihan oikeasti myös työtä.

Luento oli varsin valaiseva kokemus jo pelkästään siksi, että molemmat vierailevat luennoitsijat olivat vammaisryhmien edustajia. TKK:n arkkitehtiosaltolta tohtoriksi väitellyt Jukka Jokiniemi kertoi esteettömyydestä sokean näkökulmasta (kuinka paradoksaalisesti ilmaistu), Taikin MediaLabin Antti Raike puolestaan kuurojen esteettömyydestä. Pisti myös silmään, kuinka mainiosti Raike otti Jokiniemen huomioon omaa luentoa pitäessään: luki ääneen kalvojen kuvissa olevat tekstit ja muisti aina kertoa, montako kättä yleisöstä nousi vastauksena kysymykseen.

Lähdin luennolle toiveenani saada ideoita verkkopalveluiden suunnitteluun, mutta paljon tärkeämpiä havaintoja istunto tarjosi muusta maailmasta ja sen käytettävyydestä. Muun muassa VR:stä, joka hankki hyvää karmaa asentamalla pistekirjoitusnumeroinnit junaistuimiinsa, mutta ei miettinyt, miten sokea junalipusta pystyy oman paikkanumeronsa tarkistamaan. Toisaalta auto hallintalaitteineen on täydellisen toimiva laite sokealle – pitäisi vain nähdä minne sillä ajaa.

Tavallaan tietokonevälitteisessä kommunikaatiossa tilanne onkin monella tapaa helpompi. Ainakin puhetta voidaan muuntaa tekstiksi ja toisinpäin suhteellisen toimivasti. Muun muassa TKK:lla kehitetään myös parhaillaan ohjelmistoa, joka tunnistaisi viittomakielen merkkejä videokuvasta. Täytyy kyllä tunnustaa, että omat työprojektit ja muut tukeutuvat kyllä hyvin, hyvin vahvasti ainoastaan visuaalisuuteen. Pitäisi edes pitää semanttiset rakenteet järkevinä taustalla, niin apuvälineistä olisi hyötyä.

Ja kehitys senkun kehittyy: MIT:ssä on näköjään kehitetty laite, jonka avulla näkövammaiset voivat lukea tai jopa valokuvata (via Digitoday).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: