h1

Unimaisemia

Touko 26, 2005

Unet toistavat itseään kummallisesti. Oikeastaan niissä avautuu aivan toinen, päänsisäinen maailma. Omissa unissani toistuu tapahtumien lisäksi ainakin kaksi paikkaa; unikaupunki ja unimetsä.

Unikaupunki on eräänlainen yhdistelmä ainakin Hämeenlinnaa, Helsinkiä ja ehkä jotakin ulkomaista kaupunkia, johon en osaa sitä yhdistää. Siellä on yksi katu, jonka varrella on puutaloja ja joka johtaa merelle, siellä on tori ja kirkko ja supermarket ja ostoskeskus ja leffateatteri. Ihmiset unessa vaihtuvat, tapahtumat vaihtuvat, mutta kaupunki on usein sama. Jos se keskellä päivää ilmeistyisi eteeni, osaisin suunnistaa siellä erehtymättä.

Unimetsä on sekin yhdistelmä todellisuutta; lapsuuteni metsiä Rantasten mökin takana, meidän omaa metsää Puolivälin tien varrella, ehkä Kaaoksen perillisen metsää, ehkä ala-asteen vieressä ollutta pientä metsää. Unimetsään ei voi eksyä. Sen läpi kulkee ruohottunut kärrytie. Polun varrella olevat kivet ovat kaikki tuttuja.

Viime yönä näin uuden palan kaupunkia. Ihmiset olivat aivan toisia. Eräällä tavalla – something wonderful.

Mainokset

2 kommenttia

  1. Mä tunsin aikoinaan ihmisen, jolla oli myös unikaupunki. Kerran me piirrettiin kartta, johon oli merkitty suurin piirtein kaikki paikat siellä – alikulut ja autorampit.

    Aika jännää, että toisilla on niin kovin koherentti unimaailma. Omat uneni ovat pirstaleisia kauhufilmejä. Toissa viikonloppuna näin unta hissistä, joka rupes parhaaseen Indy Jones -tyyliin pusertumaan kasaan. Jotenkin mä kuitenkin sain revittyä kanaverkon irti siitä sivusta ja livahdettua ulos. Mitäköhän Freud tästäkin sanoisi? ”Weberin rautahäkki se oli”, kuiskii valtio-oppinut sisälläni.


  2. Freudilaisen tulkinnan mukaan kaupunki on yhteisen sosiaalisen maailmamme, ympäristömme symboli. Metsä puolestaan symboloi piilotajuntaa.

    Mä voisin analysoida sulle tätä vaikka kuinka paljon.. ;) Kauniita unia!Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: